Neden Tamanu Yağı hakkında yazıyorum?

Tamanu yağı, cildiniz ve saçınız için tepeden tırnağa sayısız faydası olan inanılmaz bir doğal yağdır.

Kesinlikle seviyorum!
Rafine Edilmemiş Tamanu Yağı, yıllar önce cildimde kullanmaya başladığım ürünlerden biridir.
Her gün yeni bir mucize süper gıda veya yaşlanmaya meydan okuyan bitki özü gibi geçici bir heves duyuyoruz.
Tamanu, Türkiye'de çoğumuz için yeni olsa da, onu yüzyıllardır tıbbi amaçlarla kullanan birçok topluluk için geçici bir heves değil.
Yerliler tamanu ağacının doğanın kutsal bir armağanı olduğuna ve tanrıların dallarında saklandığına inanıyorlardı. Tamanu yağı, cildinin sıcak güneşten, yüksek nemden ve okyanus rüzgarlarından korunmasına yardımcı oldu.
1918'de Fransız Farmakopesine bağlı araştırmacılar tamanu'nun topikal kullanımı için araştırmalar yapmaya başladılar. Bu bilim adamları cildi yenileyici etkilerinden etkilendiler. Dönemin Fransız tıp literatürleri, tamanunun ciddi cilt rahatsızlıkları için başarılı olduğunu gördüler.
Modern bilimsel araştırmalar, tamanunun etkilerini, halk bilimcilerinin önerdiği kadar gerçekten iyi olduğunu da göstermiştir.
1920'lerden beri Tamanu yağı (Calophyllum inophyllum) hastanelerde Avrupa, Asya ve Pasifik adalarındaki araştırmacılar tarafından incelenmektedir. Bu çalışmaların sonuçları etkileyicidir.
Tsai SC, Liang YH ve diğerleri tarafından yapılan "Calophyllum inophyllum'un Anti-enflamatuvar etkileri" başlıklı bir çalışma 28 Eylül 2012 tarihinde Oncology Reports'ta yayınlandı. Bu çalışmada Tamanu yağının çok etkili bir Anti-enflamatuvar olduğu bulundu. Tamanu yağının sivilce,kızarıklıklar,böcek ısırıkları,yaralar ve egzama gibi diğer cilt rahatsızlıklarını tedavi ettiği belirtildi.


TAMANU NEDİR?

Tamanu, Fransız Polinezyası'ndaki adalara özgü, tropikal Güney Pasifik ve Hint Okyanuslarına dağılmış, güzel, yavaş büyüyen, tropikal yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Denize yakın tuzlu, kumlu topraklarda en iyi şekilde büyür ve 85 fit yüksekliğe kadar ulaşabilir. 
Tamanu ağacı, fındık içeren meyveleri suya düştüğünde kök saldıkları için diğer kıyı bölgelerine yüzdüğünde Pasifik adalarına kolayca yayılır.
Tamanu bitkisinin bilimsel adı, Yunanca "güzel" anlamına gelen "kalos" ve "yaprak" anlamına gelen "phullon" dan "güzel yaprak" anlamına gelen Calophyllum inophyllum'dur. Tamanu dalları güzel, parlak, koyu yeşil oval yapraklarla kaplıdır.Çiçeklerden elmaya benzer tadı olan etli ve kayısı büyüklüğünde bir meyvedir. Etli meyve yumuşak ve yeşil renkte başlar. Olgunlaştıkça meyve kırışır ve rengi yeşilden sarıya sonra kahverengimsi kırmızıya döner. Etli meyvenin içinde, yağın sonunda sıkıştırıldığı Tamanu Fındığı bulunur.




TAMANU YAĞI NEDİR?

Peki bu egzotik meyveden şifalı yağı nasıl elde ederiz?
Tamanu, ağaçlar üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı için sürdürülebilir bir yağdır. Fındıklar ağaçlardan doğal olarak düştükten sonra elle toplanır.Her tamanu meyvesi, Pasifik'in bazı bölgelerinde punnai adı verilen kokusuz, tohum veya ceviz çekirdeği içerir. Bu kuruyemişler tazeyken aslında hiç yağ içermezler.Soluk renkli ceviz taneleri nemden ve yağmurdan korunmaları için güneşte 6-8 hafta raflara serilir. Kuruyemişler sertleştikçe koyu, kahverengimsi kırmızı bir renge döner ve kırıldıklarında kalın, zengin bir yağ ile yapışkan hale gelirler.Bu, toprak kokusu ile kalın ve koyu yeşil doğal bir yağ elde etmek için basit bir vidalı pres kullanarak çekirdeklerdeki yağı soğuk presleme zamanıdır.Bu doğal işlem kabuklu yemiş başına yalnızca birkaç damla yağ verir. 


TAMANU YAĞI NEDEN BU KADAR PAHALI?

Yukarıdaki süreci okurken, az miktarda tamanu yağı üretmenin çok zaman aldığını görebilirsiniz.Az miktarda yağ üretmek için bile birçok fındık gerekir.2 kilo yağ üretmek için yaklaşık 45 kilo tamanu meyvesi gerekir. Tek bir ağacın verdiği sert kabuklu yemişlerin sayısı yalnızca yaklaşık 11 kilo yağ üretecektir.

 


BÜTÜN TAMANU YAĞLARI AYNI DEĞİLDİR!

Saf, rafine edilmemiş bir tamanu yağı kalın bir kıvama, zengin, derin ceviz ve odunsu bir kokuya ve koyu yeşil bir renge sahiptir. Saf Tamanu Yağını çok daha düşük bir fiyata satıyormuş gibi davranan şirketler tarafından kandırılmayın.Bunlardan bazıları saf Tamanu yağı kullanıyor ancak daha sonra Zeytinyağı gibi daha ucuz yağlarla seyreltiyor.Diğer şirketler çok az tamanu yağı içeren yeşilimsi yağlar kullanırlar, bu yüzden bu kadar ucuzdur.Sarımsı veya açık renge sahip "pahalı" tamanu satan şirketler var. Bu tamanu yağı büyük olasılıkla karıştırılmıştır. Ayrıca, siyah renkli tamanuya dikkat edin. Normalde iki ay süren sertleşme sürecini hızlandırmak için tamanu fındıkları ateşe atıldığında siyah tamanu ortaya çıkar.Kozmetik şirketleri genellikle kokuyu ve rengi gidermek için kimyasal bir filtreleme işleminden geçirilen rafine tamanu kullanır.





TAMANU YAĞI NE NE İŞE YARAR

Tamanu hem yeni hem de eski yara dokusunu iyileştirme de ve yumuşatmada çok etkilidir. Doğal olarak yeni doku oluşumunu teşvik eder ve yara iyileşmesini hızlandırır. Tamanu yağı anti-enflamatuar, antibiyotik ve antioksidan özellikler içerir.Yeni dokuların oluşumunu teşvik ederek çalışır. 
.Akne, egzama, sedef hastalığı ve bir dizi cilt rahatsızlığı için doğal bir çare olarak kullanılır.
.Tamanu yağı cilde nüfuz ederken, aynı zamanda kesikleri iyileştirmede ve yara izlerini gidermede harika bir iş çıkarır.
.Yanıkları, tahriş olmuş veya kuru çatlamış cildi iyileştirmek için kullanılır.
Pasifik adası halk hekimliğinde tamanu yağı, kesikler, sıyrıklar, yanıklar, böcek ısırıkları ve sokmaları, sıyrıklar, akne ve sivilce izleri, sedef hastalığı, diyabetik yaralar, güneş yanığı, kuru veya pullu cilt, kabarcıklar ve egzamaya yardımcı olmak için topikal olarak uygulanır.
Tamanu yağı ayrıca nevralji, romatizma ve siyatiği rahatlatmak için cilde masaj yapılır. Polinezyalı kadınlar tamanunun sağlıklı ve temiz bir cildi desteklediğine inanır ve bebek bezi döküntülerini ve cilt tahrişlerini önlemek için bebeklerde kullanırlar.

Yaşlanmayı geciktirme: Hiçbir şey cilt yaşlanmasının doğal seyrini (çoğu genetik olarak önceden belirlenmiş) durduramazken, Tamanu yağı yeni doku büyümesini uyarmaya yardımcı olduğu için ciltteki lipitleri ve doğal kolajeni geri kazanmaya da yardımcı olabilir. Bu özellikler, ince çizgileri ve kırışıklıkları iyileştirmeye yardımcı olmak için cildin esnekliğini artırabilir.

Kuru cilt: Kuru cildi gerçekten beslemek için nemlendirici ürünün tüm cilt katmanlarına derinlemesine nüfuz etmesini istersiniz. Tamanu yağı cildin üç katmanına nüfuz edebileceğinden, nemlendirmeyi çok daha derin bir seviyede alıyorsunuz.

Akne eğilimli cilt: Tıkanmış gözeneklerdeki aşırı bakteri, sivilce çıkmalarına daha yatkın bir ortam oluşturur. Tamanu yağı, antibakteriyel ve antiinflamatuar ajanlar olarak işlev gören doğal olarak yüksek konsantrasyonda kalofilik asit ve kalofilolid içerir. Antimikrobiyal özellikler sivilceye neden olan bakterilerle savaşmaya yardımcı olur ve iltihap önleyici özellikler tahrişi gidermeye yardımcı olur. Tamanu ayrıca iyileşmeyi hızlandırır ve bu da onu sivilce izleri için mükemmel bir yağ yapar.

Topikal olarak uygulandığında, çok çeşitli tamanu yağı faydaları şunları içerir:

.Cildi yatıştırır ve yumuşatır

.Yeni doku ve sağlıklı cilt oluşumunu teşvik edin
.Dermatit, sedef hastalığı ve egzama gibi iltihaplı cilt rahatsızlıklarına yardımcı olun
.Sivilce tedavisi
.İyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olun
.Yaraları iyileştir ve azalt
.Kuru cildi nemlendirin
.Kızarıklıkları, böcek ısırıklarını ve güneş yanıklarını hafifletin

 

TAMANU YAĞINI KİMLER KULLANMALIDIR?

Herkes! Naturelim’den Saf Hare Tamanu Yağı Sipariş Edin! Organik, soğuk preslenmiş Hare Tamanu yağının faydalarını kendiniz de görmeye hazırsanız,Hare Tamanu yağı ürünümüzü Naturelim’den inceleyin!